Tuesday, 10 December 2013

[HISTORY] SEJARAH BESAR DUNIA DARI 1900 - 2010 (Versi Bahasa Malaysia) -Google Translate-

1900
  
1900: 
 Galveston, Taufan membunuh 8000 orang.Kebuluran India berakhir. 

1901 : 
Pemberontakan Boxer berakhir.Kematian Ratu Victoria.Pindaan Platt menghadkan autonomi Cuba sebagai pertukaran untuk pengunduran tentera Amerika Syarikat. 

1902 : 
Perang Boer Kedua berakhir.Perang Filipina -Amerika berakhir.Cuba mendapat kemerdekaan dari Amerika Syarikat.Penyatuan Arab Saudi bermula. 

1903: 
Pertama dikawal lebih berat daripada udara penerbangan Wright Brothers.Herero dan Namaqua Genosid , pembunuhan beramai-ramai pertama abad ke-20, bermula di Jerman Afrika Selatan -Barat.Di Rusia Bolshevik dan Menshevik terbentuk daripada perpecahan Rusia Demokrasi Sosial Parti Buruh.Teddy bear dicipta . 

1904 : 
Entente cordiale ditandatangani antara Britain dan Perancis.Perang Rusia-Jepun bermula.Trans -Siberia keretapi selesai.Pembinaan Terusan Panama bermula.Roger Casement menerbitkan akaunnya kekejaman Belgium di Congo Free State . 

1905:
 Rusia-Jepun Perang berakhir; 1905 Revolusi.Trans -Siberia dibuka.Perumusan Albert Einstein relativiti .Pelan Schlieffen dicadangkan.Las Vegas diasaskan. 

1906 : 
Gempa bumi di San Francisco , California ( jumlah kematian : 3000) dan Valparaíso ,Chile (kematian tol: 20,000) berlaku.Dreyfus Affair berakhir.Stolypin reformasi di Rusia mewujudkan kelas baru kulaks mewah. 

1907 : 
Herero dan Namaqua Genosid berakhir.Pemberontakan petani A ' di Romania membunuh secara kasar 11,000. 

1908: 
Pertama transmisi radio komersial.Ford Motor Company adakan barisan pemasangan.Boy Pengakap diasaskan.Komersial Timur Tengah medan minyak mula ditubuhkan , di Masjid- al- Salaman di barat daya Parsi.Acara Tunguska (kemudian meneka menjadi mogok meteorit ) memusnahkan beribu-ribu kilometer persegi Siberia.Young Turk Revolusi dalam Empayar Uthmaniyyah.
 
Kebebasan Bulgaria.Pu Yi , Maharaja terakhir China, menganggap takhta.

1909: 
Kebebasan Panama.Tentera Amerika Syarikat meninggalkan Cuba. 

1910-an 

1910: 
Bermula daripada Revolusi Mexico.George V menjadi raja United Kingdom dan Dominion British dan Maharaja India.Kesatuan Afrika Selatan diwujudkan.Portugal menghapuskan Monarki itu.

1911:
 Roald Amundsen pertama sampai ke Kutub Selatan.New Delhi menjadi ibukota British India.Ernest Rutherford mengenal pasti nukleus atom

1912: 
Republik China ditubuhkan dan berakhir Empayar China.Kongres Kebangsaan Afrika diasaskan.Maghribi menjadi sebuah negeri naungan Perancis.Tenggelamnya RMS Titanic.Perang Balkan bermula.Woodrow Wilson dipilih Presiden 28 Amerika Syarikat.Arizona menjadi negeri terakhir yang dimasukkan ke Kesatuan benua .

1913: 
Neils Bohr merumuskan model padu pertama nukleus atom, dan dalam proses itu membuka jalan kepada mekanik kuantum.Perang Balkan berakhir.George I dari Greece dibunuh .

1914: 
Bermula Perang Dunia I.Terusan Panama dibuka.Benedict XV menjadi Paus.

1915: 
Yang Lusitania tenggelam .Amerika Syarikat menduduki Haiti bermula.

1916: 
Paskah Rising .Pelaksanaan penjimatan masa siang.Era ketua perang bermula di China.David Lloyd George menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Kempen Gallipoli gagal.Pertempuran Somme .Grigory Rasputin dibunuh oleh HH Prince Felix Youssoupov

1917: 
Revolusi Rusia ; permulaan Perang Saudara Rusia .Amerika Syarikat menyertai pihak Berikat untuk 17 bulan terakhir Perang Dunia I.Kebebasan Poland diiktiraf.Yang pertama Pulitzer Hadiah diberikan.

1918:
 Akhir Perang Dunia I;Wabak selesema Sepanyol.Pembunuhan Tsar Nicholas II dan keluarganya.Poland , Ukraine dan Belarus adalah antara beberapa negeri untuk mengisytiharkan kemerdekaan daripada Rusia.Finnish Perang Saudara.Mehmed VI menjadi Sultan terakhir Empayar Uthmaniyyah.Kerajaan Iceland dan Negeri Slovenes , Croat dan Serb yang ditubuhkan. British menduduki Palestin.

1919: 
Perjanjian Versailles .Kemenangan untuk Estonia dalam Perang Estonian Kemerdekaan.League of Nations ditubuhkan di Paris.Poland- Soviet Perang bermula.The Itali Parti Kebangsaan Fasis ditubuhkan oleh Benito Mussolini.Comintern ditubuhkan.Revolusi Mesir 1919.Perang Kemerdekaan Turki bermula.Pertubuhan Buruh Antarabangsa ditubuhkan. Ernest Rutherford mendapati proton .Bukti eksperimen pertama untuk teori Ketua relativiti diperolehi. 

1920-an

 1920:
 Revolusi Mexico berakhir.Greece mengembalikan pemerintahan beraja selepas referendum .

1921: 
Irish Free State ditubuhkan, manakala Wilayah Ireland Utara dicipta di dalam United Kingdom.Adolf Hitler menjadi Führer Parti Nazi.Rusia menyerang Georgia.Akhir Perang Saudara Rusia dan Poland -Soviet Perang.Rampasan kuasa membawa dinasti Pahlavi untuk kuasa di Iran.

1922: 
Yang penawanan semula Itali daripada Libya bermula.Kesatuan Costa Rica , Guatemala,Honduras dan El Salvador adalah dibubarkan.Mesir mendapat kemerdekaan .Mac di Rom membawa Benito Mussolini memegang kuasa di Itali .Howard Carter menemui makam Tutankhamen ini .Ireland Perang Saudara bermula.Empayar Uthmaniyyah dimansuhkan.Gabriel Narutowicz , Presiden Poland dibunuh .Kesatuan Republik Sosialis Soviet (USSR ) dibentuk.Pius XI menjadi Paus.James Joyce menerbitkan Ulysses .

1923: 
Majalah Time mula-mula diterbitkan.Ireland Perang Saudara berakhir.Rampasan kuasa tentera ousts dan membunuh Perdana Menteri Bulgaria Aleksandar Stamboliyski .Gempa bumi Great Kanto membunuh sekurang-kurangnya 105,000 orang di Jepun .Ankara menggantikan Istanbul sebagai ibu kota Turki , manakalaKemal Atatürk menjadi Presiden pertama Republik yang baru diwujudkan di Turki. The Walt Disney Company diasaskan.

1924: 
Kematian Vladimir Lenin.Biro Persekutuan Amerika Syarikat Siasatan ditubuhkan di bawah J. Edgar Hoover.Kebangkitan Ogos di Georgia terhadap pemerintahan Soviet.George Gershwin yang dikomposisikan Rhapsody In Blue .

1925: 
Benito Mussolini keuntungan kuasa diktator di Itali.Mein Kampf diterbitkan.Imej dgn televisyen pertama yang dicipta oleh John Logie Baird .Locarno Perjanjian ditandatangani.

1926 : 
Hirohito menjadi Maharaja Jepun . Rampasan kuasa di Greece , Poland dan Portugal memasang pemerintahan diktator baru.

1927: 
Singer Jazz, yang " talkie " pertama, dipopularkan .Joseph Stalin menjadi pemimpin Kesatuan Soviet.Penduduk dunia mencecah 2 bilion.Parlimen Australia di Canberra mengadakan buat kali pertama.United Kingdom Great Britain dan Ireland rasmi menjadi United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara.Arab Saudi mendapat kemerdekaan .BBC diberikan Piagam Diraja di United Kingdom.

1928: 
Penemuan penisilin oleh Alexander Fleming.Era ketua perang berakhir di China.Malta menjadi Dominion British.King Zog saya dinobatkan di Albania. Kellogg - Briand Pakatan ditandatangani di Paris.Haile Selassie menjadi raja Habsyah.Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Gerakan ditubuhkan.

1929 :
 Wall Street kemalangan pada 1929 dan permulaan Kemelesetan Besar.Orang pertama dihantar ke gulag di Kesatuan Soviet.Paus Pius XI menandatangani Perjanjian Lateran dengan pemimpin Itali Benito Mussolini. Vatican City diiktiraf sebagai negara yang berdaulat.Anugerah Akademi pertama dibentangkan. 

1930-an

1930:
 Penemuan Pluto oleh Clyde Tombaugh .Garam Mac oleh Mahatma Gandhi dan permulaan rasmi keingkaran awam di British India.Rampasan kuasa tentera menggantikan kerajaan di Peru dan Brazil.

1931: 
Banjir di China membunuh sehingga 2.5 juta orang.Kebebasan Afrika Selatan.Pembinaan Bangunan Empire State. "The Star Spangled - Banner " diterima sebagai lagu kebangsaan Amerika Syarikat itu.Republik Sepanyol Kedua diisytiharkan.Republik Soviet Cina diisytiharkan oleh Mao Zedong. Statut Westminster mewujudkan Komanwel British Negara-Negara .Jepun menyerang Manchuria , China dan menduduki sehingga akhir Perang Dunia II.

1932:
 Franklin D. Roosevelt menjadi Presiden Amerika Syarikat.Eamon de Valera menjadi pemimpin kerajaan Ireland Negeri Sembilan .Rampasan kuasa tentera di Chile.BBC World Service bermula penyiaran.The Neutron ditemui .

1933:
 Adolf Hitler menjadi Canselor Jerman.Deal baru bermula di Amerika.Jepun dan Jerman mengumumkan mereka akan meninggalkan Liga Bangsa-bangsa .

1934 :
 Kediktatoran mula di Brazil dan Bolivia.Mao Zedong bermula Long March .Amerika Syarikat menduduki Haiti berakhir.Amerika Syarikat memberi lebih autonomi ke Filipina.Adolf Hitler menjadi Fuhrer Jerman.

1935: 
Kedua Perang Italo - Abyssinian diakhiri dengan buangan Haile Selassie dan penaklukan Habsyah oleh Benito Mussolini.Parsi menjadi Iran.William Lyon Mackenzie King dilantik menjadi Perdana Menteri Kanada.

 1936 : 
Bermula Perang Saudara Sepanyol.Purge Besar bermula di bawah Stalin. Edward VIII menjadi raja Komanwel British dan Maharaja India, sebelum abdicating dan menyerahkan takhta kepada saudaranya , George VI.Hoover Dam selesai.Pemberontakan Arab di Palestin menentang British bermula untuk menentang imigresen Yahudi.Itali lampirannya Ethiopia.

1937: 
Pencerobohan Jepun di China, dan permulaan Perang Dunia II di Timur Jauh.Rogol Nanking .Neville Chamberlain menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Republikan Ireland Tentera cuba untuk membunuh Raja George VI dari United Kingdom.Kematian George Gershwin dan Maurice Ravel .

1938:
 Perjanjian Munich tangan Czechoslovakia untuk Nazi Jerman.Purge Besar berakhir selepas hampir 700,000 hukuman mati.Kristallnacht di Jerman,Majalah Time mengisytiharkan Adolf Hitler sebagai Man of the Year .

1939: 
Akhir Perang Saudara Sepanyol ; Francisco Franco menjadi diktator Sepanyol.Molotov - Ribbentrop Pact antara Jerman dan Kesatuan Soviet.Pencerobohan Nazi Poland mencetuskan permulaan Perang Dunia II di Eropah.Pemberontakan Palestin menentang hujung British.Pius XII menjadi Paus. 

1940-an
1940:
Nazi menyerang Perancis, Belanda , Denmark dan Norway. Pembunuhan beramai-ramai Katyn di Poland. Perang Musim Sejuk antara Kesatuan Soviet dan Finland. Winston Churchill menjadi Perdana Menteri United Kingdom. Pertempuran Britain sebagai Empayar British melawan sahaja terhadap Kuasa Paksi. The Blitz bermula.

1941: 
Bermula daripada Holocaust.Pengeboman Pearl Harbor , yang membawa ke Amerika Syarikat menyertai Perang Dunia II.Hitler mula pencerobohan Nazi Kesatuan Soviet

1942: 
Pertempuran Midway .Pertempuran Laut Coral.Pertempuran pertama dan kedua El Alamein .Pertempuran Stalingrad.Kempen Guadalcanal bermula.Interniran warga Jepun -Amerika di Amerika Syarikat bermula.Manhattan Project bermula.

1943: 
Pertempuran Stalingrad berakhir dengan penyerahan Tentera Jerman .Warsaw Ghetto pemberontakan .Revolusi Hijau bermula.

1944:
 D- Day.Negara Baltik dilampirkan oleh Kesatuan Soviet.Pertama komputer elektronik operasi, Colossus, datang dalam talian

1945: 
Pengeboman Dresden. Pertempuran Berlin.Akhir Perang Dunia II dan Holocaust .Kematian Franklin Delano Roosevelt , Adolf Hitler dan Benito Mussolini.Penciptaan bom atom, dan pengeboman Hiroshima dan Nagasaki.Persidangan Potsdam membahagikan Eropah ke dalam blok Barat dan Soviet.Bangsa-Bangsa Bersatu ditubuhkan.Perang Saudara China bermula.Kematian Anne Frank dan Béla Bartók .

1946: 
Kebebasan Jordan.Perbicaraan Nuremberg berakhir. Perang Indochina Pertama bermula.Imej pertama yang diambil Bumi dari angkasa lepas.Fender Muzik Corporation ditubuhkan pada Scottsdale Arizona.

1947: 
Kemerdekaan India dan Pakistan.Berbuka halangan bunyi .Pembentukan Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat.Hungary menjadi sebuah negara komunis.

1948: 
Perang Arab -Israel ;Berlin Airlift ;Rancangan Marshall ;penubuhan OECD dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia;pembunuhan Mahatma Gandhi ;kebebasan Myanmar ;permulaan apartheid di Afrika Selatan.

1949: 
Pembahagian di Jerman dan Kashmir ;penciptaan NATO ;akhir Perang Saudara China dan penubuhan Republik Rakyat China; Kemerdekaan Indonesia. 

1950-an

1950:
 Bermula Perang Korea

1951: 
Rancangan Colombo berkuat kuasa. 

1951: 
Pertama Rock n Roll rekod - Roket 88

1952: 
Letupan bom hidrogen danpertama dijadualkan penerbangan dengan jet komersial.Pembangunan vaksin polio yang berkesan yang pertama oleh Jonas Salk ;Mau Mau Kebangkitan bermula di Kenya.Queen Elizabeth II menjadi Monarch daripada alam Komanwel.

1953: 
Kebebasan Kemboja.Penemuan DNA.Pendakian pertama Gunung Everest, deposing Muhammad Mossadeq di Iran dan berakhirnya Perang Korea.Kematian Joseph Stalin.Elvis Presley sesi pertama rakaman.

1954: 
Mahkamah Agung Amerika Syarikat memutuskan Brown v Lembaga Pendidikan , pesanan menamatkan pengasingan kaum di sekolah-sekolah awam;Kesatuan Soviet menjana elektrik pertama oleh kuasa nuklear;Perang Indochina Pertama berakhir;Perang Algeria bermula.

1955: 
Menandatangani Perjanjian Warsaw .Sudan Pertama Perang Saudara bermula.Antimatter mula dihasilkan .U2 pesawat stealth penerbangan pertama

1956: 
Kemerdekaan Sudan dan Tunisia dan kemerdekaan penuh dengan Pakistan.Pemberontakan Bahasa Hungary ;krisis Suez.

1957 : 
Pelancaran Sputnik 1 dan permulaan Zaman Angkasa ;kemerdekaan Ghana ;Perjanjian Rom , yang akhirnya akan membawa kepada Kesatuan Eropah;preskripsi pertama gabungan pil kontraseptif oral.1957: 
Malaysia merdeka.

1957: 
Chuck Berry & hits "hari Sekolah" & " Rock dan Roll muzik" 

1958: 
Great Leap Forward bermula di China.penubuhan NASA,Pihak Berkuasa Penerbangan Persekutuan AS dan Kempen untuk Pelucutan Senjata Nuklear ( CND ) (dan penciptaan simbol CND ini , tanda damai );penciptaan cakera optik dan pita kaset 

1959: 
Revolusi Cuba ;kebebasan Cyprus dan Singapura;kemasukan Alaska dan Hawaii ke Amerika Syarikat ;Dalai Lama dari Tibet dibuang ;pertama didokumenkan kes AIDS;permulaan Perang Vietnam;Imej pertama seberang Bulan.Pada masa ini, gulag telah dibubarkan dengan berkesan, selepas lebih daripada satu juta kematian direkodkan. 

1960-an 

1960: 
Tahun Afrika.Kebebasan Somalia,Togo dan Congo Belgium (kini Republik Demokratik Congo ).Congo Krisis. Mau Mau Kebangkitan berakhir;pertama (dan setakat ini hanya ) dikendalikan keturunan ke titik paling dalam di Bumi, Jurang Mariana , pembinaan laser yang pertama;penduduk dunia mencecah 3 bilion.FlQ menyita tebusan , menyebabkan Perdana Menteri Pierre Elliot Trudeau Kanada untuk mengeluarkan Akta Langkah Perang

1961: 
Great Leap Forward berakhir di China selepas kematian kira-kira 20 juta orang.Pembinaan Tembok Berlin ;penerbangan angkasa lepas manusia yang pertama

1962:
 Muzik Jiwa Shirreles & The Marvellettes 

1962:
 Krisis peluru berpandu Cuba,kebebasan Algeria ( dengan berakhirnya Perang Algeria ) danRekod pertama The Beatles ' .

1963: 
Kebebasan Kenya;Martin Luther King menyampaikan "Saya mempunyai Dream " ucapan beliau ;pembunuhan John F. Kennedy ;pelancaran satelit geopegun yang pertama.The Beatles album Sila Sila Me .

1963: 
Penciptaan Persekutuan Negeri Malaysia.Malaysia - Indonesia konfrontasi 

1964: 
Kebebasan Malta, Malawi dan Tanzania ;Akta Hak Sivil 1964 menghapuskan pengasingan di Amerika Syarikat.Konflik bersenjata Colombia bermula.Imej dekat pertama Marikh.The Beatles hits lagu dan permulaan " Penjajahan British" mereka

1965: 
Kematian Winston Churchill dan Malcolm X.Membersihkan Anti- Komunis di Indonesia membunuh sehingga 500,000 orang.Vietnam perang 

1966: 
Binatang Bunyi dari The Beach Boys 
  
1966: 
Revolusi Kebudayaan China bermula.Kebebasan Lesotho, Botswana dan Barbados

1967:
album Jimi Hendrix Adakah Anda Pengalaman 

1967:
 Summer of Love ;Perang Enam Hari

1968: 
Deep Purple , Led Zeppelin & Hitam Sabat mula terbentuk band mereka 

1968: 
Shades Deep Purple itu Of Deep Purple 

1968: 
Pembunuhan Martin Luther King, Musim Bunga Prague dan Mei 1968 protes di Perancis.Ini masalah mula di Ireland Utara
 
1969: 
Album Led Zeppelin 

1969: 
Pendaratan bulan ;Woodstock perayaan;penciptaan ARPANET, penjelmaan terawal Internet.Woodstock Muzik & Seni Festival 

1969: 
Easy Rider Difilemkan 

1970-an 

1970: 
Pengesahan Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear .Containerisation pakai di peringkat global, secara besar-besaran meningkatkan perdagangan global.
 
Penerbangan sulung pesawat Boeing 747.Bhola Taufan membunuh 500,000 orang di Pakistan Timur .Kematian Jimi Hendrix dan Janis Joplin

1970: 
Rock oleh Deep Purple 
1971: 
Bangladesh Perang Pembebasan berakhir pada kebebasan Bangladesh.Penciptaan mikrocip. Idi Amin datang ke kuasa di Uganda

1972: 
Ireland Utara Bloody Sunday ;Sudan Pertama Perang Saudara berakhir.Undang-undang tentera diisytiharkan di Filipina oleh Presiden Ferdinand E. Marcos.
 
1973:
 Bermula skandal Watergate .Mahkamah Agung Amerika Syarikat memutuskan Roe v Wade.Kematian Pablo Picasso.Imej dekat Pertama Musytari

1973: 
Album Dyer Maker Led Zeppelin 

1974: 
Pendudukan Turki Cyprus.Carnation Revolusi di Portugal bermula peralihan kepada demokrasi.Imej dekat Pertama Utarid. Penemuan " Lucy " ( Australopithecus afarensis ) di Hadar dalam dibanjiri Lembah Ethiopia Afar Kemurungan oleh Donald Johanson di Olduvai Gorge.Penduduk dunia sampai 4 bilion.

1975: 
Berakhirnya Perang Vietnam;kematian Francisco Franco dan Dmitri Shostakovich .Rejim Khmer Rouge di Kemboja bermula.
 
1976: 
Lagu The Key Daripada album Life Stevie Wonder1976: 
Kes pertama virus Ebola yang .Kematian Mao Zedong. Akhir Revolusi Kebudayaan

1977: 
Elvis Presley Mati 

1977: 
Demam Disco(Disco Fever) mula 

1977: 
Pengenalan besar-besaran komputer peribadi pertama;pelancaran kapal angkasa Voyager itu yang pada masa itu buatan manusia objek yang paling jauh dalam alam semesta.Queen Alia dari Jordan terbunuh dalam kemalangan helikopter.

1978: 
Album pertama Van Halen 

1978: 
Ciptaan insulin tiruan ;penemuan Pluto bulan Charon ;kebebasan Tuvalu ;kelahiran pertama bayi tabung uji itu.Afghanistan Perang Saudara bermula.Deng Xiaoping memulakan pembaharuan ekonomi di Republik Rakyat China.Peralihan kepada demokrasi Sepanyol selesai.

1979:
 Video klip Ramones - More Edge 

1979: 
Pencerobohan Soviet di Afghanistan ;Revolusi Iran dan Iran krisis tebusan ;Shah Reza Pahlavi dibuang daerah.Ketibaan Pope John Paul II di Poland, akhirnya mencetuskan pergerakan Perpaduan . Stesen angkasa pertama, Skylab , dilancarkan.Imej dekat pertama Zuhal.Margaret Thatcher menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Pelaksanaan dasar Satu kanak-kanak China.
 
Idi Amin diusir dari Uganda.Cacar dihapuskan.Rejim Khmer Rouge di Kemboja berakhir; 1.4 juta orang diketahui telah dibunuh di Bidang Membunuh .Nicaragua Revolusi. 

1980-an 
Gelombang baru British band logam berat.Gelombang baru PunkGelombang baru muzik 

1980: 
Kebebasan Zimbabwe dan Vanuatu.Ronald Reagan dipilih Presiden Amerika Syarikat.Bermula Perang Iran- Iraq,Salvadorian Perang Saudara dan Perang Contra

1980: 
John Lennon ditembak mati 
1981: 
Kebebasan Palau.Penerbangan orbit pertama Space Shuttle .

1982: 
Pencerobohan Israel pertama Lubnan.Falklands Perang antara Untited Kingdom & Argentina

1982:
 Album Thriller Michael Jackson 

1983: 
Akhir 1982 Perang Lubnan.GPS menjadi disediakan untuk kegunaan awam .Kebebasan Brunei.Akhir pemerintahan diktator di Argentina.Sudan Kedua Perang Saudara bermula.Pembunuhan Benigno S. Aquino , Jr , bekas senator dari Filipina .

1984: 
Bermula kebuluran 1984-1985 di Ethiopia .Yngwie Malmsteen album - ' Rising Force 'Van Halen - 'Jump '

1985: 
Live Aid. We Are The World 

1985: 
Mikhail Gorbachev menjadi Perdana Kesatuan Soviet.Penggunaan pertama cap jari DNA.Akhir pemerintahan diktator di Brazil.' Kehidupan Selepas Kematian' Iron Maiden live album .

1986: 
Challenger dan Chernobyl bencana.Pelancaran stesen angkasa Mir . Pertama menutup imej planet Uranus.Akhir pemerintahan diktator & presiden Ferdinand Marcos di Filipina.Corazon Aquino berjaya untuk jawatan presiden .Iran- Contra menjadi awam.Malaysia "Battle Of The Band " album yang dikeluarkan .

1987: 
Kejatuhan pasaran saham pada 1987.Pertama Intifada bermula.Penduduk dunia mencapai 5 bilion.Lagu-lagu logam berat hits sepuluh teratas.

1998: 
lagu Hits Whitney Houston
 
1988:
 
Perestroika bermula.Akhir Perang Iran- Iraq.Akhir pemerintahan diktator oleh Augusto Pinochet di Chile.Pan Am Flight 103 jatuh ke atas Lockerbie , Scotland.Angkatan Tentera Myanmar melancarkan rampasan kuasa tentera.Pembinaan Terowong Channel bermula.

1989: 
Kejatuhan Tembok Berlin ; 1989 revolusi dan keruntuhan komunisme di Eropah. Tiannanmen Square Pembunuhan di China.Akhir pencerobohan Soviet di Afghanistan.Akhir pemerintahan diktator di Paraguay dan pilihan raya Presiden pertama langsung di Brazil sejak 1960. Kematian Maharaja Hirohito .Fatwa yang dikeluarkan terhadap Salman Rushdie.Exxon Valdez tumpahan minyak. Pertama menutup gambar Neptun.Liberia Pertama Perang Saudara bermula. 

1990-an 
Band Alternatif & Indie yang semakin meningkat.

1990: 
Sir Tim Berners -Lee adakan World Wide Web.Penyatuan semula Jerman.Pelancaran Teleskop Angkasa Hubble . Perang Teluk bermula.Perang Contra berakhir.Angkatan Tentera Myanmar meletakkan Aung San Suu Kyi di bawah tahanan rumah.

1991: 
Perang Teluk berakhir.Pembubaran Kesatuan Soviet dan kebebasan 15 bekas republik Soviet.Boris Yeltsin menjadi pemimpin yang dipilih secara demokratik yang pertama di Rusia.Perang Sepuluh Hari di Slovenia bermula Perang Yugoslavia.Bermula daripada Somalia , Sierra Leonian dan Algeria Perang Saudara .Akhir akhir Khmer Rouge di Kemboja

1991: 
Freedom Smell Like Spirit

1992: 
Maastricht Perjanjian mewujudkan Kesatuan Eropah.Bill Clinton dipilih Presiden Amerika Syarikat.Akhir pemerintahan diktator di Albania dan Korea Selatan.Akhir Salvadorian Perang Saudara, Kematian Allayarham Dato' Sudirman pada 22 Februari 1992

1992: 
Seattle Amerika Syarikat tempatan untuk band grunge Nirvana & Pearl Jam 

1993: 
Velvet perceraian antara Republik Czech dan Slovakia.Kebebasan Eritrea.Perjanjian Oslo berakhir Pertama Intifada di antara Israel dan Palestin.

1994: 
Akhir apartheid di Afrika Selatan dan pilihan raya Nelson Mandela.Penubuhan NAFTA. Perang Chechen pertama bermula.Pembunuhan beramai-ramai Rwanda berlaku.Pembukaan Terowong Channel.Kematian Kurt Cobain(Nirvana)

1995: 
Penubuhan Pertubuhan Perdagangan Dunia.Pembunuhan beramai-ramai Srebrenica ;NATO pengeboman serbuan di Bosnia ;Dayton Persetujuan ditandatangani.Pembunuhan Yitzak Rabin .Kebuluran Korea Utara bermula.

1995: 
Album serrated Little Capsule oleh Alanis Morissette 

1996: 
Perang Congo pertama bermula.Perang Chechen pertama berakhir.Liberia Pertama Perang Saudara berakhir.Akhir pemerintahan diktator di Taiwan.Dolly kambing biri-biri yang menjadi pertama mamalia klon berjaya.

1996:
 "A Tribute Malaysia Untuk Led Zeppelin " album 

1997: 
Tony Blair menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Pemindahan kedaulatan ke atas Hong Kong dari UK ke China.Loteri Kebangkitan di Albania.Diana , Princess of Wales terbunuh dalam kemalangan kereta di Paris.

1998: 
Osama Bin Laden menerbitkan fatwa terhadap Barat.Kenya dan Tanzania pengeboman.Perang Congo Kedua bermula.Perjanjian Good Friday membawa menamatkan masalah ini di Ireland Utara.Kebuluran Korea Utara membunuh dianggarkan 2.5 juta orang pada tahap ini .

1999:
 Euro diperkenalkan. Perang Kosovo berakhir Perang Yugoslavia.Hugo Chavez menjadi Presiden Venezuela.Perang Chechen Kedua dan Kedua Liberia Perang Saudara bermula.Krisis Timor Timur membawa kepada 1400 kematian.Penduduk dunia mencecah 6 bilion. 

2000-an 

2000: 
Akhir pendudukan Israel di Lubnan.Intifada kedua bermula.George W. Bush dipilih Presiden Amerika Syarikat.Vincente Fox menjadi pembangkang Presiden pertama Mexico.Vladimir Putin menjadi Presiden Rusia .Pelancaran Tentera British Operasi Palliser yang berkesan berakhir Sierra Leone Perang Saudara.Stesen Angkasa Antarabangsa bermula operasi .

2001: 
9/11 serangan memusnahkan Pusat Dagangan Dunia di New York.Perang Afghanistan bermula. Wikipedia diasaskan. Presiden Joseph Estrada di Filipina dicabar.

2002: 
Guantanamo Bay kem tahanan ditubuhkan. 

2002
 Pengeboman Bali.Algeria Perang Saudara berakhir.Rose Revolusi di Georgia.Kemerdekaan Timor Timur.Kematian Layne Stanley

2003: 
Serangan ke atas Iraq bermula.Perang di Darfur bermula.Projek Genom Manusia selesai. Perang Congo Kedua berakhir dengan lebih daripada 5 juta mati.Liberia Kedua Perang Saudara berakhir.Space Shuttle Columbia dimusnahkan pada kemasukan semula.

2004: 
Pengeboman kereta api Madrid.Boxing Day Tsunami berlaku di Lautan Hindi.Revolusi Oren di Ukraine

2005:
 Intifada kedua berakhir.Sudan Kedua Perang Saudara berakhir.7/7 serangan ke atas London Underground.Tulip Revolusi di Kyrgyzstan.Taufan Katrina membunuh hampir 2000 orang di Teluk Mexico.80,000 terbunuh dalam gempa bumi di Kashmir.Protokol Kyoto berkuat kuasa. Mahmoud Ahmadinejad menjadi Presiden Iran

2006:
 Kebebasan Montenegro.Serangan kedua Lubnan. Pengeboman Mumbai.Ellen Johnson Sirleaf menjadi Presiden Liberia, dan dengan itu ketua wanita pertama dipilih Afrika negara.

2007: 
Tunjuk perasaan anti kerajaan di Myanmar dihancurkan oleh pemerintah junta .Kenaikan harga makanan dan krisis gadai janji subprima bantuan pencetus Kemelesetan Besar.

2008: 
Akhir Monarki di Nepal.Barack Obama dipilih Presiden Amerika Syarikat.Taufan Nargis membunuh 133,000 di Myanmar.Perang Gaza bermula. 2008 Ossetia Selatan perang.Kosovo mengisytiharkan kemerdekaan, reaksi bercampur-campur .
           
 2009: 
Perang Gaza berakhir; Gaza sekatan berterusan.Protes pilihan raya bermula pada Iran.Perang Chechen Kedua berakhir.Burj Khalifa di Dubai, pencakar langit tertinggi di dunia , selesai.Kemelesetan Besar secara rasmi berakhir.Kematian Penyanyi terkenal Michael Jackson pada 25/6/2009. 

2010s
  
2010: 
Satu gempa bumi magnitud 7.0 di Haiti membunuh 230,000.Banjir di Pakistan membunuh hampir 2,000 dan meninggalkan lebih kurang yang kehilangan tempat tinggal juta.Greece kegagalan membayar balik hutangnya , mencetuskan krisis hutang kerajaan di Eropah dan kebankrapan Ireland.Tumpahan minyak yang terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat berlaku di Teluk Mexico.Ketegangan meningkat antara Utara dan Korea Selatan, culimating di serang pulau Yeonpyeong .

No comments:

Post a Comment

Lain-lain