Wednesday, 11 December 2013

12 KAUM YANG DIBINASAKAN ALLAH S.W.T

Dalam al-Quran, banyak sekali diceritakan kisah umat terdahulu yang telah dibinasakan oleh Allah kerana mereka mengingkari utusan-Nya dan melakukan berbagai-bagai penyimpangan yang telah dilarang. Berikut dipaparkan secara ringkas sejarah kaum-kaum yang dibinasakan :

1. Kaum Nabi Nuh - 
 Nabi Nuh berdakwah selama 950 tahun, namun yang beriman hanyalah sekitar 80 orang. Kaumnya mendustakan dan memperolok-olok Nabi Nuh. Lalu, Allah mendatangkan banjir yang besar, kemudian menenggelamkan mereka yang engkar, termasuk anak dan isteri Nabi Nuh (al-Ankabut: 14).

2. Kaum Nabi Hud – 
 Nabi Hud diutus untuk kaum ‘Ad. Mereka mendustakan kenabian Nabi Hud. Lalu Allah mendatangkan angin yang dahsyat disertai dengan bunyi guruh yang menggegar hingga mereka tertimbun pasir dan akhirnya binasa (at-Taubah: 70, al-Qamar: 18, Fushilat: 13, an-Najm: 50, Qaf: 13).

3. Kaum Nabi Saleh – 
Nabi Saleh diutuskan Allah kepada kaum Tsamud. Nabi Saleh diberi sebuah mukjizat seekor unta betina yang keluar dari celah batu. Namun, mereka membunuh unta betina tersebut sehingga Allah menimpakan azab kepada mereka (al-Hijr: 80, Hud: 68, Qaf: 12).

4. Kaum Nabi Luth – 
Umat Nabi Luth terkenal dengan perbuatan homoseksual dan lesbian, iaitu hanya mahu berkahwin dengan pasangan sesama jenis. Kendati pun sudah diberi peringatan, mereka tak mahu bertaubat. Allah akhirnya memberikan azab kepada mereka berupa gempa bumi yang dahsyat disertai angin kencang dan hujan batu sehingga hancurlah rumah-rumah mereka. Kaum Nabi Luth ini akhirnya tertimbun di bawah runtuhan rumah mereka sendiri (al-Syu’ara: 160, an-Naml: 54, al-Hijr: 67, al-Furqan: 38, Qaf: 12).

5. Kaum Nabi Syuaib – 
Nabi Syuaib diutuskan kepada kaum Madyan. Kaum Madyan ini dihancurkan oleh Allah karena mereka suka melakukan penipuan dan kecurangan dalam perdagangan. Apabila membeli, mereka minta dilebihkan dan apabila menjual selalu mengurangi. Allah pun mengazab mereka berupa hawa panas yang teramat sangat. Kendatipun mereka berlindung di tempat yang teduh, hal itu tidak mampu melepaskan rasa panas. Akhirnya, mereka binasa. (at-Taubah: 70, al-Hijr: 78, Thaaha: 40, dan al-Hajj: 44).

Selain kepada kaum Madyan, Nabi Syuaib juga diutus kepada penduduk Aikah. Mereka menyembah sebidang padang tanah yang pepohonannya sangat rimbun. Kaum ini menurut sebagian ahli tafsir disebut pula dengan penyembah hutan lebat (Aikah). (al-Hijr: 78, al-Syu’ara: 176, Shad: 13, Qaf: 14).

6. Firaun – 
Kaum Bani Israel sering ditindas oleh Firaun. Allah mengutus Nabi Musa dan Harun untuk memperingatkan Firaun akan azab Allah. Namun, Firaun malah mengaku sebagai tuhan. Firaun akhirnya maut di Laut Merah dan jasadnya tidak reput dan telah ditemui oleh ahli arkeologi moden. Hingga kini masih boleh disaksikan di muzium mumia di Mesir (al-Baqarah: 50 dan Yunus: 92).

7. Ashab Al-Sabt – 
Mereka adalah segolongan fasik yang tinggal di Kota Eliah, Elat (Palestin). Mereka melanggar perintah Allah untuk beribadah pada hari Sabtu. Allah menguji mereka dengan memberikan ikan yang banyak pada hari Sabtu dan tidak ada ikan pada hari lainnya. Mereka akhirnya dibinasakan dengan dilaknat Allah menjadi kera yang hina (al-A’raf: 163).

8. Ashab al-Rass – 
Rass adalah nama sebuah telaga yang kering airnya. Nama al-Rass ditujukan pada suatu kaum. Sesetengah riwayat mengatakan, nabi yang diutus kepada mereka adalah Nabi Saleh. Namun, ada pula yang menyebutkan Nabi Syuaib. Sementara itu, yang lainnya menyebutkan, utusan itu bernama Handzalah bin Shinwan (ada pula yang menyebut bin Shofwan). Mereka menyembah patung. Ada pula yang menyebutkan, pelanggaran yang mereka lakukan karena mencampakkan utusan yang dikirim kepada mereka ke dalam sumur sehingga mereka dibinasakan Allah (al-Furqan: 38 dan Qaf : 12).

9. Ashab al-Ukhdudd – 
Ashab al-Ukhdud adalah sebuah kaum yang menggali parit dan menolak beriman kepada Allah, termasuk rajanya. Sementara itu, sekelompok orang yang beriman dicampakkan ke dalam parit yang telah dibakar, termasuk seorang wanita yang tengah menggendong seorang bayi. Mereka dikutuk oleh Allah SWT (al-Buruj: 4-9).

10. Ashab al-Qaryah – 
Menurut sebagian ahli tafsir, Ashab al-Qaryah (suatu negeri) adalah penduduk Antaqiyah. Mereka mendustakan rasul-rasul yang diutus kepada mereka. Allah membinasakan mereka dengan sebuah suara yang sangat keras (Yasin: 13).

11. Kaum Tubba – 
’Tubaa’ adalah nama seorang raja bangsa Himyar yang beriman. Namun, kaumnya sangat ingkar kepada Allah hingga melampaui batas. Maka, Allah menimpakan azab kepada mereka hingga binasa. Peradaban mereka sangat maju. Salah satunya adalah empangan air (ad-Dukhan: 37).

12. Kaum Saba – 
Mereka diberi berbagai kenikmatan berupa kebun-kebun yang ditumbuhi pepohonan untuk kemakmuran rakyat. Kerana mereka enggan beribadah kepada Allah walau sudah diperingatkan oleh Nabi Sulaiman, akhirnya Allah menghancurkan bendungan Ma’rib dengan banjir besar (Al-Arim). (Saba: 15-19).

sumber: kisahbest.my

Tuesday, 10 December 2013

[GAMBAR] TAMAN ARCA VEIJO RONKKONEN FINLAND VS TAMAN NERAKA THAILAND SERAM DAN ANEH

TAMAN ARCA VEIJO RONKKONEN FINLAND

Taman arca Veijo Rönkkönen salah satu tempat paling mengerikan di Finland, ia terletak di pedalaman hutan Parikkala di hujung Timur Finland.

 


TAMAN NERAKA THAILAND

Di bawah ialah taman tema neraka Wang Saen Suk yang terletak di 90 minit daripada Bangkok.

TEMPAT TINGGAL MAKHLUK HALUS (Versi Indonesia)
1. Merkayangan
Kehidupan di saluran ini hampir sama seperti kehidupan di dunia manusia, kecuali tidak adanya sinar terang seperti matahari.

Dalam dunia merkayangan mereka merokok, rokok yang sama seperti dunia manusia, membayar dengan uang yang sama, memakai macam pakaian yang sama, ada banyak mobil yang jenisnya sama di jalan-jalan, ada banyak pabrik-pabrik persis seperti di dunia manusia. Yang mengherankan adalah, mereka itu memiliki tehnologi yang lebih canggih dari manusia, kota-kotanya lebih modern ada pencakar langt, pesawat-pesawat terbang yang ultra modern dll.

Ada juga hal-hal yang mistis di dunia Merkayangan ini, kadang-kadang bila perlu ada juga manusia yang diundang oleh mereka antara lain untuk: melaksanakan pertunjukkan wayang kulit, menghadiri upacara perkimpoian, bekerja di batik, rokok dan manusia-manusia yang telah melakukan pekerjaan di dunia tersebut, mereka itu dibayar dengan uang yang syah dan berlaku seperti mata uang di dunia ini.

2. Jin-Siluman
Mahkluk halus ini konon suka tinggal didaerah yang ber air seperti di danau-danau, laut, samudera dll, masyarakat siluman diatur seperti masyarakat jaman kuno. Mereka mempunyai Raja, Ratu, Golongan Aristokrat, Pegawai-pegawai Kerajaan, pembantu-pembantu, budak-budak dll. Mereka bisa tinggal di Keraton-keraton, rumah-rumah bangsawan, rumah-rumah yang bergaya kuno dll.


Kalau orang pergi berkunjung ke Solo-Jogjakarta atau jawa Tengah, orang akan mendengar cerita tentang beberapa siluman antara lain: Kanjeng Ratu Kidul – Ratu Laut Selatan, Ratu legendaris, berkuasa dan amat cantik, yang tinggal di istananya di Laut Selatan, dengan pintu gerbangnya Parangkusumo. Parangkusumo ini terkenal sebagai tempat pertemuan antara Panembahan Senopati dan Kanjeng Ratu Kidul, dalam pertemuan itu, Kanjeng Ratu Kidul berjanji untuk melindungi semua raja dan kerajaan Mataram.

Beliau mempunyai seorang patih wanita yang setia dan sakti yaitu Nyai Roro Kidul, kerajaan laut selatan ini terhampar di Pantai Selatan Pulau Jawa, di beberapa tempat kerajaan ini mempunyai Adipati. Seperti layaknya disebuah negeri kuno di kerajaan laut selatan ini juga ada berbagai upacara, ritual dll dan mereka juga mempunyai angkatan perang yang kuat. Sarpo Bongso-Penguasa Rawa Pening.

Sebuah danau besar yang terletak di dekat kota Ambarawa antara Magelang dan Semarang. Sarpo Bongso ini siluman asli, yang telah tinggal di telaga itu untuk waktu yang lama bersama dengan penduduk golongan siluman. Sedangkan kanjeng Ratu Kidul bukanlah asli siluman, beberapa abad yang lalu beliau adalah seorang Gusti dikerajaan di Jawa, tetapi patihnya Nyai Roro Kidul adalah siluman asli sejak beberapa ribu tahun yang lalu.

3. Kajiman

Mereka hidup dirumah-rumah kuno di dalam masyarakat yang bergaya aristokrat, hampir sama dengan bangsa siluman tetapi mereka itu tinggal di daerah-daerah pegunungan dan tempat-tempat yang berhawa panas. Orang biasanya menyebut merak Jim.

 


4. Demit
Bangsa ini bertempat tinggal di daerah-daerah pegunungan yang hijau dan lebih sejuk hawanya, rumah-rumah mereka bentuknya sederhana terbuat dari kayu dan bambu, mereka itu seperti manusia hanya bentuk badannya lebih kecil.

Disamping masyarakat yang sudah teratur seperti Merkayangan, Siluman, Kajiman, dan Demit masih ada lagi dua menjelaskannya lebih detail, secara singkat kedua masyarakat itu adalah untuk mereka yang jujur, suci dan bijak. Mahkluk halus yang tidak sempurna.


Disamping tujuh macam alam permanen tersebut, ada sebuah saluran yang terjepit, dimana roh-roh dari manusia-manusia yang jahat menderita karena kesalahan yang telah mereka perbuat pada masa lalu, ketika mereka hidup sebagai manusia.

Manusia yang salah itu pasti menerima hukumaan untuk kesalahan yang dilakukannya, hukuman itu bisa dijalani pada waktu dia masih hidup di dunia atau lebih jelek pada waktu sesudah kehidupan (afterlife) diterima oleh orang-orang yang sudah melakukan: fitnah, tidak jujur, prewangan (orang yang menyediakan raganya untuk dijadikan medium oleh mahkluk halus), blackmagic, guna-guna yang membuat orang lain menderita, sakit atau mati dll, pengasihan supaya dikasihi oleh orang lain dengan cara-cara yang tidak wajar, membunuh orang, dll perbuatan yang nista.

Memuja berhala untuk menjadi kaya (pesugihan) yang dimaksud dengan berhala dalam kejawen bukanlah patung-patung batu, tetapi adalah sembilan macam mahkluk halus yang katanya, “suka menolong” manusia supaya menjadi kaya dengan kekayaan meterial yang berlimpah.

Pemujaan terhadap kesembilan mahkluk jahat itu merupakan kesalahan fatal, mereka itu bila dilihat dengan mata biasa kelihatan seperti:

1. Jaran Penoreh - kuda yang kepalanya menoleh kebelakang
2. Srengara Nyarap - anjing menggigit
3. Bulus Jimbung - bulus yang besar
4. Kandang Bubrah - kandang yang rusak
5. Umbel Molor - ingus yang menetes
6. Kutuk Lamur - sebangsa ikan, penglihatannya tidak terang
7. Gemak Melung - gemak, semacam burung yang berkicau
8. Codot Ngising - kelelawar berak
9. Bajul Putih - buaya putih.

Bagi mereka yang telah melakukan kesalahan dengan jalan memuja atau menggunakan “jasa-jasa baik“ berhala diatas, mereka tentu akan mendapat hukuman sesudah “kematiannya“ badan dan jiwa mereka mendapat hukuman persyaratan sangkan paraning dumadi (datang dari suci, di dunia ini hidup suci dan kembali lagi ke suci)

Berbagai macam hukuman sesudah kehidupan
Ini merupakan hukuman yang teramat berat, tidak ada penderitaan yang seberat ini, maka itu setiap orang harus berusaha untuk menghindarinya.

Bagaimana caranya? mudah saja: bersyukur kepada Tuhan Yang Maha Kuasa dengan melakukan perbuatan yang baik dan benar, berkelakuan baik, jujur, suka menolong, jangan menipu, jangan mencuri, jangan membunuh, jangan menyiksa, jangan melakukan hal-hal yang jelek dan nista.

Artikel - http://www.wowserem.com

PERKIRAAN TARIKH KEMATIAN KITA?

Artikel diambil dari http://mirhazilazran.wordpress.com/2009/06/26/michael-jackson-29081958-25072009/ untuk dikongsi bersama.

Saya bukanlah peminat Michael Jackson, namun saya membesar dengan muzik & lagu-lagunya. Lagenda ini amat hebat di zaman kegemilangannya malah hingga kini. Kehebatan beliau dikatakan setanding mendiang Elvis Presley.

Suka-suka, setelah membaca berita kematian mengejut beliau, saya melakukan sedikit analisis TARIKH LAHIR untuk mendiang. Bagi saya, segalanya ada pertunjuk Illahi. Alangkah hebatnya jika kita dapat belajar dan ‘merenung’ yang tersurat dan tersurat. Mungkin ada sesuatu yang boleh dipelajari. Buat bekal pada diri..

SEBUAH ANALISIS TARIKH LAHIR untuk insan bernama MICHAEL JACKSON.

Analisis:

1. Hari kelahiran beliau adalah JUMAAT dan Jumaat adalah hari ke 6 dalam kiraan hari dalam seminggu.

2. Secara numerologi tarikh kelahiran beliau adalah 2+9+8+1+9+5+8 = 42 @ 4+2 = 6.

3. Hari kematian beliau diwartakan pada 2:26 ptg tanggal 25hb Jun, 2009. Numerologinya seperti berikut: 2+5+6+2+9 = 24 @ 2+4 = 6.

4. Dari data ini didapati beliau lahir pada nilai gematrikal (Gt) 6 dan meninggal dunia juga pada nilai Gt 6. Nilai Gt 6 ini pula hadir dari jumlah 42 (untuk kelahiran) dan 24 (untuk kematian). Kedua angka ini seolah-olah CERMIN atau dikenali sebagai NOMBOR CERMIN. Kita maklum bahawa untuk mendapatkan nilai Gt 6 hasil campuran dua digit angka boleh juga hadir dari jumlah 15 (1+5=6)  atau 33 (3+3=6) atau 60 (6+0=6) atau 51 (5+1=6). Menariknya bagi analisis  ini, angka kelahiran 42 seolah muncul kembali dalam bentuk cermin iaitu pada tarikh kematian 24. Adakah ini kebetulan atau ada sesuatu ‘pertunjuk’ disebaliknya..

5. Dikatakan bahawa Pihak 911 (talian kecemasan US) menerima panggilan kecemasan dari kediaman Michael Jackson tepat jam 12:21 pm. Fakta numerology: 1+2+2+1 = 6.

6. Sekiranya mengikut kaedah “Pythagorean Triangle” (The Book of Numerology by Hal A Lingerman, 1992), tarikh kelahiran 29hb Ogos, 1958 dipetakan sebagai berikut: (Perhatikan pada PETA PYTHAGORAS; angka 2 & 4 (yang tadinya merujuk kepada tarikh kematian beliau) muncul SEBARIS di awal dan di akhir pada ARAS 1 rajah yang memetakan tarikh kelahiran beliau. Seolah-olah ada bayangan cermin pada angka-angka dalam fakta ini. Adakah ini kebetulan…?)

MJ-chart-1

7. Manakala jika menggunakan kaedah pemetaan yang sama untuk tarikh kematian 25hb Jun, 2009 :  (Perhatikan pada PETA PYTHAGORAS; angka 4 & 2 (yang sebelumnya dikenali sebagai tarikh kelahiran) muncul SEBARIS pada ARAS KEDUA rajah. Sekali lagi fakta bayangan cermin muncul. Adakah ini kebetulan…?)
MJ-chart-2
8. Lebih menarik lagi, tatkala cuba melihat tarikh kelahiran beliau dalam kaedah kalendar Hijriah (Lunar), 29hb Ogos 1958 bersamaan dengan 13 Safar 1378 (H). Dan jika diplotkan secara Pythagoras; data yang didapati adalah seperti berikut: (Perhatikan pada PETA PYTHAGORAS; angka 4 & 2 & 4 muncul SEBARIS di awal rajah. 42 dan 24 seolah bertindih (pada angka 2) menjadikan 4 : 2 : 4. Sekali lagi fakta bayangan cermin muncul dan menariknya kini ia berada pada SECARA BERTINDIH dan SEBARIS. Malah nombor akhir yang muncul di baris tersebut adalah angka 6. Adakah ini kebetulan…? )
MJ-chart-3

9. Menurut ILMU NUMEROLOGI, jika nama ‘Michael’ diplotkan nombor-nombornya, nilai Gt  yang terhasil adalah 4+9+3+8+1+5+3 = 33 @ 3+3 = 6. Angka 6 ini sama seperti angka Gt Kelahiran & Kematian.  Masih ingat fakta no 5 di atas, panggilan kecemasan 911 yang diterima tapat jam 12:21; angka ini boleh dilihat (dibaca) sebagai 3:3. Dan nilai nama Michael adalah 33.
MJ-name1

10. Jika nama ini ditulis secara penuh iaitu ‘Michael Jackson’, nilai Gt yang terhasil adalah seperti berikut: 4+9+3+8+1+5+3 + 1+1+3+2+1+6+5 = 33 + 19 = 52 @ 5+2 = 7. Angka 7 ini adalah sama seperti nilai Gt tarikh kelahiran mengikut Kalendar Hijriah (fakta no 8 di atas). Juga, kita maklum bahawa secara kalendar Hijrah kita telahpun berada di bulan REJAB dan rejab adalah bulan ke 7. Tarikh kematian Michael Jackson 25hb Jun 2009 adalah bersamaan 02hb Rejab, 1430.
MJ-name2

11. Nilai Gt bagi nama Michael Jackson adalah 52 (5+2 = 7). Tarikh kematian beliau adalah 25 (2+5 = 7). Fakta 52 : 25 atau 7 : 7 adalah ‘Nombor Cermin’.

12. Pihak Hospital membuat pengesahan kematian Michael pada jam 2:26 pm. Perbezaan masa dari panggilan kecemasan 911 yang diterima (jam 12:21 pm) adalah 2 jam 05 minit. Fakta numerologi 2+5 = 7.

Sekadar untuk PERKONGSIAN. Saya sertakan ANALISIS RAHSIA TARIKH LAHIR untuk Mendiang Michael Jackson untuk renungan bersama. Analisis ini dapatlah kita sandarkan dengan realiti kehidupan beliau dengan menilai perjalanan hidup beliau secara umum. Analisis kelahiran ini adalah mengikut kalendar masihi. Seandainya mendiang Michael Jackson ini  seorang MUSLIM, saya akan cuba buat penganalisaan RAHSIA TARIKH LAHIR ISLAMIK nya kelak.

!! Artikel diatas adalah untuk sekadar berkongsi, Allah S.W.T Maha Mengetahui !!

[HISTORY] SEJARAH BESAR DUNIA DARI 1900 - 2010 (Versi Bahasa Malaysia) -Google Translate-

1900
  
1900: 
 Galveston, Taufan membunuh 8000 orang.Kebuluran India berakhir. 

1901 : 
Pemberontakan Boxer berakhir.Kematian Ratu Victoria.Pindaan Platt menghadkan autonomi Cuba sebagai pertukaran untuk pengunduran tentera Amerika Syarikat. 

1902 : 
Perang Boer Kedua berakhir.Perang Filipina -Amerika berakhir.Cuba mendapat kemerdekaan dari Amerika Syarikat.Penyatuan Arab Saudi bermula. 

1903: 
Pertama dikawal lebih berat daripada udara penerbangan Wright Brothers.Herero dan Namaqua Genosid , pembunuhan beramai-ramai pertama abad ke-20, bermula di Jerman Afrika Selatan -Barat.Di Rusia Bolshevik dan Menshevik terbentuk daripada perpecahan Rusia Demokrasi Sosial Parti Buruh.Teddy bear dicipta . 

1904 : 
Entente cordiale ditandatangani antara Britain dan Perancis.Perang Rusia-Jepun bermula.Trans -Siberia keretapi selesai.Pembinaan Terusan Panama bermula.Roger Casement menerbitkan akaunnya kekejaman Belgium di Congo Free State . 

1905:
 Rusia-Jepun Perang berakhir; 1905 Revolusi.Trans -Siberia dibuka.Perumusan Albert Einstein relativiti .Pelan Schlieffen dicadangkan.Las Vegas diasaskan. 

1906 : 
Gempa bumi di San Francisco , California ( jumlah kematian : 3000) dan Valparaíso ,Chile (kematian tol: 20,000) berlaku.Dreyfus Affair berakhir.Stolypin reformasi di Rusia mewujudkan kelas baru kulaks mewah. 

1907 : 
Herero dan Namaqua Genosid berakhir.Pemberontakan petani A ' di Romania membunuh secara kasar 11,000. 

1908: 
Pertama transmisi radio komersial.Ford Motor Company adakan barisan pemasangan.Boy Pengakap diasaskan.Komersial Timur Tengah medan minyak mula ditubuhkan , di Masjid- al- Salaman di barat daya Parsi.Acara Tunguska (kemudian meneka menjadi mogok meteorit ) memusnahkan beribu-ribu kilometer persegi Siberia.Young Turk Revolusi dalam Empayar Uthmaniyyah.
 
Kebebasan Bulgaria.Pu Yi , Maharaja terakhir China, menganggap takhta.

1909: 
Kebebasan Panama.Tentera Amerika Syarikat meninggalkan Cuba. 

1910-an 

1910: 
Bermula daripada Revolusi Mexico.George V menjadi raja United Kingdom dan Dominion British dan Maharaja India.Kesatuan Afrika Selatan diwujudkan.Portugal menghapuskan Monarki itu.

1911:
 Roald Amundsen pertama sampai ke Kutub Selatan.New Delhi menjadi ibukota British India.Ernest Rutherford mengenal pasti nukleus atom

1912: 
Republik China ditubuhkan dan berakhir Empayar China.Kongres Kebangsaan Afrika diasaskan.Maghribi menjadi sebuah negeri naungan Perancis.Tenggelamnya RMS Titanic.Perang Balkan bermula.Woodrow Wilson dipilih Presiden 28 Amerika Syarikat.Arizona menjadi negeri terakhir yang dimasukkan ke Kesatuan benua .

1913: 
Neils Bohr merumuskan model padu pertama nukleus atom, dan dalam proses itu membuka jalan kepada mekanik kuantum.Perang Balkan berakhir.George I dari Greece dibunuh .

1914: 
Bermula Perang Dunia I.Terusan Panama dibuka.Benedict XV menjadi Paus.

1915: 
Yang Lusitania tenggelam .Amerika Syarikat menduduki Haiti bermula.

1916: 
Paskah Rising .Pelaksanaan penjimatan masa siang.Era ketua perang bermula di China.David Lloyd George menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Kempen Gallipoli gagal.Pertempuran Somme .Grigory Rasputin dibunuh oleh HH Prince Felix Youssoupov

1917: 
Revolusi Rusia ; permulaan Perang Saudara Rusia .Amerika Syarikat menyertai pihak Berikat untuk 17 bulan terakhir Perang Dunia I.Kebebasan Poland diiktiraf.Yang pertama Pulitzer Hadiah diberikan.

1918:
 Akhir Perang Dunia I;Wabak selesema Sepanyol.Pembunuhan Tsar Nicholas II dan keluarganya.Poland , Ukraine dan Belarus adalah antara beberapa negeri untuk mengisytiharkan kemerdekaan daripada Rusia.Finnish Perang Saudara.Mehmed VI menjadi Sultan terakhir Empayar Uthmaniyyah.Kerajaan Iceland dan Negeri Slovenes , Croat dan Serb yang ditubuhkan. British menduduki Palestin.

1919: 
Perjanjian Versailles .Kemenangan untuk Estonia dalam Perang Estonian Kemerdekaan.League of Nations ditubuhkan di Paris.Poland- Soviet Perang bermula.The Itali Parti Kebangsaan Fasis ditubuhkan oleh Benito Mussolini.Comintern ditubuhkan.Revolusi Mesir 1919.Perang Kemerdekaan Turki bermula.Pertubuhan Buruh Antarabangsa ditubuhkan. Ernest Rutherford mendapati proton .Bukti eksperimen pertama untuk teori Ketua relativiti diperolehi. 

1920-an

 1920:
 Revolusi Mexico berakhir.Greece mengembalikan pemerintahan beraja selepas referendum .

1921: 
Irish Free State ditubuhkan, manakala Wilayah Ireland Utara dicipta di dalam United Kingdom.Adolf Hitler menjadi Führer Parti Nazi.Rusia menyerang Georgia.Akhir Perang Saudara Rusia dan Poland -Soviet Perang.Rampasan kuasa membawa dinasti Pahlavi untuk kuasa di Iran.

1922: 
Yang penawanan semula Itali daripada Libya bermula.Kesatuan Costa Rica , Guatemala,Honduras dan El Salvador adalah dibubarkan.Mesir mendapat kemerdekaan .Mac di Rom membawa Benito Mussolini memegang kuasa di Itali .Howard Carter menemui makam Tutankhamen ini .Ireland Perang Saudara bermula.Empayar Uthmaniyyah dimansuhkan.Gabriel Narutowicz , Presiden Poland dibunuh .Kesatuan Republik Sosialis Soviet (USSR ) dibentuk.Pius XI menjadi Paus.James Joyce menerbitkan Ulysses .

1923: 
Majalah Time mula-mula diterbitkan.Ireland Perang Saudara berakhir.Rampasan kuasa tentera ousts dan membunuh Perdana Menteri Bulgaria Aleksandar Stamboliyski .Gempa bumi Great Kanto membunuh sekurang-kurangnya 105,000 orang di Jepun .Ankara menggantikan Istanbul sebagai ibu kota Turki , manakalaKemal Atatürk menjadi Presiden pertama Republik yang baru diwujudkan di Turki. The Walt Disney Company diasaskan.

1924: 
Kematian Vladimir Lenin.Biro Persekutuan Amerika Syarikat Siasatan ditubuhkan di bawah J. Edgar Hoover.Kebangkitan Ogos di Georgia terhadap pemerintahan Soviet.George Gershwin yang dikomposisikan Rhapsody In Blue .

1925: 
Benito Mussolini keuntungan kuasa diktator di Itali.Mein Kampf diterbitkan.Imej dgn televisyen pertama yang dicipta oleh John Logie Baird .Locarno Perjanjian ditandatangani.

1926 : 
Hirohito menjadi Maharaja Jepun . Rampasan kuasa di Greece , Poland dan Portugal memasang pemerintahan diktator baru.

1927: 
Singer Jazz, yang " talkie " pertama, dipopularkan .Joseph Stalin menjadi pemimpin Kesatuan Soviet.Penduduk dunia mencecah 2 bilion.Parlimen Australia di Canberra mengadakan buat kali pertama.United Kingdom Great Britain dan Ireland rasmi menjadi United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara.Arab Saudi mendapat kemerdekaan .BBC diberikan Piagam Diraja di United Kingdom.

1928: 
Penemuan penisilin oleh Alexander Fleming.Era ketua perang berakhir di China.Malta menjadi Dominion British.King Zog saya dinobatkan di Albania. Kellogg - Briand Pakatan ditandatangani di Paris.Haile Selassie menjadi raja Habsyah.Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Gerakan ditubuhkan.

1929 :
 Wall Street kemalangan pada 1929 dan permulaan Kemelesetan Besar.Orang pertama dihantar ke gulag di Kesatuan Soviet.Paus Pius XI menandatangani Perjanjian Lateran dengan pemimpin Itali Benito Mussolini. Vatican City diiktiraf sebagai negara yang berdaulat.Anugerah Akademi pertama dibentangkan. 

1930-an

1930:
 Penemuan Pluto oleh Clyde Tombaugh .Garam Mac oleh Mahatma Gandhi dan permulaan rasmi keingkaran awam di British India.Rampasan kuasa tentera menggantikan kerajaan di Peru dan Brazil.

1931: 
Banjir di China membunuh sehingga 2.5 juta orang.Kebebasan Afrika Selatan.Pembinaan Bangunan Empire State. "The Star Spangled - Banner " diterima sebagai lagu kebangsaan Amerika Syarikat itu.Republik Sepanyol Kedua diisytiharkan.Republik Soviet Cina diisytiharkan oleh Mao Zedong. Statut Westminster mewujudkan Komanwel British Negara-Negara .Jepun menyerang Manchuria , China dan menduduki sehingga akhir Perang Dunia II.

1932:
 Franklin D. Roosevelt menjadi Presiden Amerika Syarikat.Eamon de Valera menjadi pemimpin kerajaan Ireland Negeri Sembilan .Rampasan kuasa tentera di Chile.BBC World Service bermula penyiaran.The Neutron ditemui .

1933:
 Adolf Hitler menjadi Canselor Jerman.Deal baru bermula di Amerika.Jepun dan Jerman mengumumkan mereka akan meninggalkan Liga Bangsa-bangsa .

1934 :
 Kediktatoran mula di Brazil dan Bolivia.Mao Zedong bermula Long March .Amerika Syarikat menduduki Haiti berakhir.Amerika Syarikat memberi lebih autonomi ke Filipina.Adolf Hitler menjadi Fuhrer Jerman.

1935: 
Kedua Perang Italo - Abyssinian diakhiri dengan buangan Haile Selassie dan penaklukan Habsyah oleh Benito Mussolini.Parsi menjadi Iran.William Lyon Mackenzie King dilantik menjadi Perdana Menteri Kanada.

 1936 : 
Bermula Perang Saudara Sepanyol.Purge Besar bermula di bawah Stalin. Edward VIII menjadi raja Komanwel British dan Maharaja India, sebelum abdicating dan menyerahkan takhta kepada saudaranya , George VI.Hoover Dam selesai.Pemberontakan Arab di Palestin menentang British bermula untuk menentang imigresen Yahudi.Itali lampirannya Ethiopia.

1937: 
Pencerobohan Jepun di China, dan permulaan Perang Dunia II di Timur Jauh.Rogol Nanking .Neville Chamberlain menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Republikan Ireland Tentera cuba untuk membunuh Raja George VI dari United Kingdom.Kematian George Gershwin dan Maurice Ravel .

1938:
 Perjanjian Munich tangan Czechoslovakia untuk Nazi Jerman.Purge Besar berakhir selepas hampir 700,000 hukuman mati.Kristallnacht di Jerman,Majalah Time mengisytiharkan Adolf Hitler sebagai Man of the Year .

1939: 
Akhir Perang Saudara Sepanyol ; Francisco Franco menjadi diktator Sepanyol.Molotov - Ribbentrop Pact antara Jerman dan Kesatuan Soviet.Pencerobohan Nazi Poland mencetuskan permulaan Perang Dunia II di Eropah.Pemberontakan Palestin menentang hujung British.Pius XII menjadi Paus. 

1940-an
1940:
Nazi menyerang Perancis, Belanda , Denmark dan Norway. Pembunuhan beramai-ramai Katyn di Poland. Perang Musim Sejuk antara Kesatuan Soviet dan Finland. Winston Churchill menjadi Perdana Menteri United Kingdom. Pertempuran Britain sebagai Empayar British melawan sahaja terhadap Kuasa Paksi. The Blitz bermula.

1941: 
Bermula daripada Holocaust.Pengeboman Pearl Harbor , yang membawa ke Amerika Syarikat menyertai Perang Dunia II.Hitler mula pencerobohan Nazi Kesatuan Soviet

1942: 
Pertempuran Midway .Pertempuran Laut Coral.Pertempuran pertama dan kedua El Alamein .Pertempuran Stalingrad.Kempen Guadalcanal bermula.Interniran warga Jepun -Amerika di Amerika Syarikat bermula.Manhattan Project bermula.

1943: 
Pertempuran Stalingrad berakhir dengan penyerahan Tentera Jerman .Warsaw Ghetto pemberontakan .Revolusi Hijau bermula.

1944:
 D- Day.Negara Baltik dilampirkan oleh Kesatuan Soviet.Pertama komputer elektronik operasi, Colossus, datang dalam talian

1945: 
Pengeboman Dresden. Pertempuran Berlin.Akhir Perang Dunia II dan Holocaust .Kematian Franklin Delano Roosevelt , Adolf Hitler dan Benito Mussolini.Penciptaan bom atom, dan pengeboman Hiroshima dan Nagasaki.Persidangan Potsdam membahagikan Eropah ke dalam blok Barat dan Soviet.Bangsa-Bangsa Bersatu ditubuhkan.Perang Saudara China bermula.Kematian Anne Frank dan Béla Bartók .

1946: 
Kebebasan Jordan.Perbicaraan Nuremberg berakhir. Perang Indochina Pertama bermula.Imej pertama yang diambil Bumi dari angkasa lepas.Fender Muzik Corporation ditubuhkan pada Scottsdale Arizona.

1947: 
Kemerdekaan India dan Pakistan.Berbuka halangan bunyi .Pembentukan Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat.Hungary menjadi sebuah negara komunis.

1948: 
Perang Arab -Israel ;Berlin Airlift ;Rancangan Marshall ;penubuhan OECD dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia;pembunuhan Mahatma Gandhi ;kebebasan Myanmar ;permulaan apartheid di Afrika Selatan.

1949: 
Pembahagian di Jerman dan Kashmir ;penciptaan NATO ;akhir Perang Saudara China dan penubuhan Republik Rakyat China; Kemerdekaan Indonesia. 

1950-an

1950:
 Bermula Perang Korea

1951: 
Rancangan Colombo berkuat kuasa. 

1951: 
Pertama Rock n Roll rekod - Roket 88

1952: 
Letupan bom hidrogen danpertama dijadualkan penerbangan dengan jet komersial.Pembangunan vaksin polio yang berkesan yang pertama oleh Jonas Salk ;Mau Mau Kebangkitan bermula di Kenya.Queen Elizabeth II menjadi Monarch daripada alam Komanwel.

1953: 
Kebebasan Kemboja.Penemuan DNA.Pendakian pertama Gunung Everest, deposing Muhammad Mossadeq di Iran dan berakhirnya Perang Korea.Kematian Joseph Stalin.Elvis Presley sesi pertama rakaman.

1954: 
Mahkamah Agung Amerika Syarikat memutuskan Brown v Lembaga Pendidikan , pesanan menamatkan pengasingan kaum di sekolah-sekolah awam;Kesatuan Soviet menjana elektrik pertama oleh kuasa nuklear;Perang Indochina Pertama berakhir;Perang Algeria bermula.

1955: 
Menandatangani Perjanjian Warsaw .Sudan Pertama Perang Saudara bermula.Antimatter mula dihasilkan .U2 pesawat stealth penerbangan pertama

1956: 
Kemerdekaan Sudan dan Tunisia dan kemerdekaan penuh dengan Pakistan.Pemberontakan Bahasa Hungary ;krisis Suez.

1957 : 
Pelancaran Sputnik 1 dan permulaan Zaman Angkasa ;kemerdekaan Ghana ;Perjanjian Rom , yang akhirnya akan membawa kepada Kesatuan Eropah;preskripsi pertama gabungan pil kontraseptif oral.1957: 
Malaysia merdeka.

1957: 
Chuck Berry & hits "hari Sekolah" & " Rock dan Roll muzik" 

1958: 
Great Leap Forward bermula di China.penubuhan NASA,Pihak Berkuasa Penerbangan Persekutuan AS dan Kempen untuk Pelucutan Senjata Nuklear ( CND ) (dan penciptaan simbol CND ini , tanda damai );penciptaan cakera optik dan pita kaset 

1959: 
Revolusi Cuba ;kebebasan Cyprus dan Singapura;kemasukan Alaska dan Hawaii ke Amerika Syarikat ;Dalai Lama dari Tibet dibuang ;pertama didokumenkan kes AIDS;permulaan Perang Vietnam;Imej pertama seberang Bulan.Pada masa ini, gulag telah dibubarkan dengan berkesan, selepas lebih daripada satu juta kematian direkodkan. 

1960-an 

1960: 
Tahun Afrika.Kebebasan Somalia,Togo dan Congo Belgium (kini Republik Demokratik Congo ).Congo Krisis. Mau Mau Kebangkitan berakhir;pertama (dan setakat ini hanya ) dikendalikan keturunan ke titik paling dalam di Bumi, Jurang Mariana , pembinaan laser yang pertama;penduduk dunia mencecah 3 bilion.FlQ menyita tebusan , menyebabkan Perdana Menteri Pierre Elliot Trudeau Kanada untuk mengeluarkan Akta Langkah Perang

1961: 
Great Leap Forward berakhir di China selepas kematian kira-kira 20 juta orang.Pembinaan Tembok Berlin ;penerbangan angkasa lepas manusia yang pertama

1962:
 Muzik Jiwa Shirreles & The Marvellettes 

1962:
 Krisis peluru berpandu Cuba,kebebasan Algeria ( dengan berakhirnya Perang Algeria ) danRekod pertama The Beatles ' .

1963: 
Kebebasan Kenya;Martin Luther King menyampaikan "Saya mempunyai Dream " ucapan beliau ;pembunuhan John F. Kennedy ;pelancaran satelit geopegun yang pertama.The Beatles album Sila Sila Me .

1963: 
Penciptaan Persekutuan Negeri Malaysia.Malaysia - Indonesia konfrontasi 

1964: 
Kebebasan Malta, Malawi dan Tanzania ;Akta Hak Sivil 1964 menghapuskan pengasingan di Amerika Syarikat.Konflik bersenjata Colombia bermula.Imej dekat pertama Marikh.The Beatles hits lagu dan permulaan " Penjajahan British" mereka

1965: 
Kematian Winston Churchill dan Malcolm X.Membersihkan Anti- Komunis di Indonesia membunuh sehingga 500,000 orang.Vietnam perang 

1966: 
Binatang Bunyi dari The Beach Boys 
  
1966: 
Revolusi Kebudayaan China bermula.Kebebasan Lesotho, Botswana dan Barbados

1967:
album Jimi Hendrix Adakah Anda Pengalaman 

1967:
 Summer of Love ;Perang Enam Hari

1968: 
Deep Purple , Led Zeppelin & Hitam Sabat mula terbentuk band mereka 

1968: 
Shades Deep Purple itu Of Deep Purple 

1968: 
Pembunuhan Martin Luther King, Musim Bunga Prague dan Mei 1968 protes di Perancis.Ini masalah mula di Ireland Utara
 
1969: 
Album Led Zeppelin 

1969: 
Pendaratan bulan ;Woodstock perayaan;penciptaan ARPANET, penjelmaan terawal Internet.Woodstock Muzik & Seni Festival 

1969: 
Easy Rider Difilemkan 

1970-an 

1970: 
Pengesahan Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear .Containerisation pakai di peringkat global, secara besar-besaran meningkatkan perdagangan global.
 
Penerbangan sulung pesawat Boeing 747.Bhola Taufan membunuh 500,000 orang di Pakistan Timur .Kematian Jimi Hendrix dan Janis Joplin

1970: 
Rock oleh Deep Purple 
1971: 
Bangladesh Perang Pembebasan berakhir pada kebebasan Bangladesh.Penciptaan mikrocip. Idi Amin datang ke kuasa di Uganda

1972: 
Ireland Utara Bloody Sunday ;Sudan Pertama Perang Saudara berakhir.Undang-undang tentera diisytiharkan di Filipina oleh Presiden Ferdinand E. Marcos.
 
1973:
 Bermula skandal Watergate .Mahkamah Agung Amerika Syarikat memutuskan Roe v Wade.Kematian Pablo Picasso.Imej dekat Pertama Musytari

1973: 
Album Dyer Maker Led Zeppelin 

1974: 
Pendudukan Turki Cyprus.Carnation Revolusi di Portugal bermula peralihan kepada demokrasi.Imej dekat Pertama Utarid. Penemuan " Lucy " ( Australopithecus afarensis ) di Hadar dalam dibanjiri Lembah Ethiopia Afar Kemurungan oleh Donald Johanson di Olduvai Gorge.Penduduk dunia sampai 4 bilion.

1975: 
Berakhirnya Perang Vietnam;kematian Francisco Franco dan Dmitri Shostakovich .Rejim Khmer Rouge di Kemboja bermula.
 
1976: 
Lagu The Key Daripada album Life Stevie Wonder1976: 
Kes pertama virus Ebola yang .Kematian Mao Zedong. Akhir Revolusi Kebudayaan

1977: 
Elvis Presley Mati 

1977: 
Demam Disco(Disco Fever) mula 

1977: 
Pengenalan besar-besaran komputer peribadi pertama;pelancaran kapal angkasa Voyager itu yang pada masa itu buatan manusia objek yang paling jauh dalam alam semesta.Queen Alia dari Jordan terbunuh dalam kemalangan helikopter.

1978: 
Album pertama Van Halen 

1978: 
Ciptaan insulin tiruan ;penemuan Pluto bulan Charon ;kebebasan Tuvalu ;kelahiran pertama bayi tabung uji itu.Afghanistan Perang Saudara bermula.Deng Xiaoping memulakan pembaharuan ekonomi di Republik Rakyat China.Peralihan kepada demokrasi Sepanyol selesai.

1979:
 Video klip Ramones - More Edge 

1979: 
Pencerobohan Soviet di Afghanistan ;Revolusi Iran dan Iran krisis tebusan ;Shah Reza Pahlavi dibuang daerah.Ketibaan Pope John Paul II di Poland, akhirnya mencetuskan pergerakan Perpaduan . Stesen angkasa pertama, Skylab , dilancarkan.Imej dekat pertama Zuhal.Margaret Thatcher menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Pelaksanaan dasar Satu kanak-kanak China.
 
Idi Amin diusir dari Uganda.Cacar dihapuskan.Rejim Khmer Rouge di Kemboja berakhir; 1.4 juta orang diketahui telah dibunuh di Bidang Membunuh .Nicaragua Revolusi. 

1980-an 
Gelombang baru British band logam berat.Gelombang baru PunkGelombang baru muzik 

1980: 
Kebebasan Zimbabwe dan Vanuatu.Ronald Reagan dipilih Presiden Amerika Syarikat.Bermula Perang Iran- Iraq,Salvadorian Perang Saudara dan Perang Contra

1980: 
John Lennon ditembak mati 
1981: 
Kebebasan Palau.Penerbangan orbit pertama Space Shuttle .

1982: 
Pencerobohan Israel pertama Lubnan.Falklands Perang antara Untited Kingdom & Argentina

1982:
 Album Thriller Michael Jackson 

1983: 
Akhir 1982 Perang Lubnan.GPS menjadi disediakan untuk kegunaan awam .Kebebasan Brunei.Akhir pemerintahan diktator di Argentina.Sudan Kedua Perang Saudara bermula.Pembunuhan Benigno S. Aquino , Jr , bekas senator dari Filipina .

1984: 
Bermula kebuluran 1984-1985 di Ethiopia .Yngwie Malmsteen album - ' Rising Force 'Van Halen - 'Jump '

1985: 
Live Aid. We Are The World 

1985: 
Mikhail Gorbachev menjadi Perdana Kesatuan Soviet.Penggunaan pertama cap jari DNA.Akhir pemerintahan diktator di Brazil.' Kehidupan Selepas Kematian' Iron Maiden live album .

1986: 
Challenger dan Chernobyl bencana.Pelancaran stesen angkasa Mir . Pertama menutup imej planet Uranus.Akhir pemerintahan diktator & presiden Ferdinand Marcos di Filipina.Corazon Aquino berjaya untuk jawatan presiden .Iran- Contra menjadi awam.Malaysia "Battle Of The Band " album yang dikeluarkan .

1987: 
Kejatuhan pasaran saham pada 1987.Pertama Intifada bermula.Penduduk dunia mencapai 5 bilion.Lagu-lagu logam berat hits sepuluh teratas.

1998: 
lagu Hits Whitney Houston
 
1988:
 
Perestroika bermula.Akhir Perang Iran- Iraq.Akhir pemerintahan diktator oleh Augusto Pinochet di Chile.Pan Am Flight 103 jatuh ke atas Lockerbie , Scotland.Angkatan Tentera Myanmar melancarkan rampasan kuasa tentera.Pembinaan Terowong Channel bermula.

1989: 
Kejatuhan Tembok Berlin ; 1989 revolusi dan keruntuhan komunisme di Eropah. Tiannanmen Square Pembunuhan di China.Akhir pencerobohan Soviet di Afghanistan.Akhir pemerintahan diktator di Paraguay dan pilihan raya Presiden pertama langsung di Brazil sejak 1960. Kematian Maharaja Hirohito .Fatwa yang dikeluarkan terhadap Salman Rushdie.Exxon Valdez tumpahan minyak. Pertama menutup gambar Neptun.Liberia Pertama Perang Saudara bermula. 

1990-an 
Band Alternatif & Indie yang semakin meningkat.

1990: 
Sir Tim Berners -Lee adakan World Wide Web.Penyatuan semula Jerman.Pelancaran Teleskop Angkasa Hubble . Perang Teluk bermula.Perang Contra berakhir.Angkatan Tentera Myanmar meletakkan Aung San Suu Kyi di bawah tahanan rumah.

1991: 
Perang Teluk berakhir.Pembubaran Kesatuan Soviet dan kebebasan 15 bekas republik Soviet.Boris Yeltsin menjadi pemimpin yang dipilih secara demokratik yang pertama di Rusia.Perang Sepuluh Hari di Slovenia bermula Perang Yugoslavia.Bermula daripada Somalia , Sierra Leonian dan Algeria Perang Saudara .Akhir akhir Khmer Rouge di Kemboja

1991: 
Freedom Smell Like Spirit

1992: 
Maastricht Perjanjian mewujudkan Kesatuan Eropah.Bill Clinton dipilih Presiden Amerika Syarikat.Akhir pemerintahan diktator di Albania dan Korea Selatan.Akhir Salvadorian Perang Saudara, Kematian Allayarham Dato' Sudirman pada 22 Februari 1992

1992: 
Seattle Amerika Syarikat tempatan untuk band grunge Nirvana & Pearl Jam 

1993: 
Velvet perceraian antara Republik Czech dan Slovakia.Kebebasan Eritrea.Perjanjian Oslo berakhir Pertama Intifada di antara Israel dan Palestin.

1994: 
Akhir apartheid di Afrika Selatan dan pilihan raya Nelson Mandela.Penubuhan NAFTA. Perang Chechen pertama bermula.Pembunuhan beramai-ramai Rwanda berlaku.Pembukaan Terowong Channel.Kematian Kurt Cobain(Nirvana)

1995: 
Penubuhan Pertubuhan Perdagangan Dunia.Pembunuhan beramai-ramai Srebrenica ;NATO pengeboman serbuan di Bosnia ;Dayton Persetujuan ditandatangani.Pembunuhan Yitzak Rabin .Kebuluran Korea Utara bermula.

1995: 
Album serrated Little Capsule oleh Alanis Morissette 

1996: 
Perang Congo pertama bermula.Perang Chechen pertama berakhir.Liberia Pertama Perang Saudara berakhir.Akhir pemerintahan diktator di Taiwan.Dolly kambing biri-biri yang menjadi pertama mamalia klon berjaya.

1996:
 "A Tribute Malaysia Untuk Led Zeppelin " album 

1997: 
Tony Blair menjadi Perdana Menteri United Kingdom.Pemindahan kedaulatan ke atas Hong Kong dari UK ke China.Loteri Kebangkitan di Albania.Diana , Princess of Wales terbunuh dalam kemalangan kereta di Paris.

1998: 
Osama Bin Laden menerbitkan fatwa terhadap Barat.Kenya dan Tanzania pengeboman.Perang Congo Kedua bermula.Perjanjian Good Friday membawa menamatkan masalah ini di Ireland Utara.Kebuluran Korea Utara membunuh dianggarkan 2.5 juta orang pada tahap ini .

1999:
 Euro diperkenalkan. Perang Kosovo berakhir Perang Yugoslavia.Hugo Chavez menjadi Presiden Venezuela.Perang Chechen Kedua dan Kedua Liberia Perang Saudara bermula.Krisis Timor Timur membawa kepada 1400 kematian.Penduduk dunia mencecah 6 bilion. 

2000-an 

2000: 
Akhir pendudukan Israel di Lubnan.Intifada kedua bermula.George W. Bush dipilih Presiden Amerika Syarikat.Vincente Fox menjadi pembangkang Presiden pertama Mexico.Vladimir Putin menjadi Presiden Rusia .Pelancaran Tentera British Operasi Palliser yang berkesan berakhir Sierra Leone Perang Saudara.Stesen Angkasa Antarabangsa bermula operasi .

2001: 
9/11 serangan memusnahkan Pusat Dagangan Dunia di New York.Perang Afghanistan bermula. Wikipedia diasaskan. Presiden Joseph Estrada di Filipina dicabar.

2002: 
Guantanamo Bay kem tahanan ditubuhkan. 

2002
 Pengeboman Bali.Algeria Perang Saudara berakhir.Rose Revolusi di Georgia.Kemerdekaan Timor Timur.Kematian Layne Stanley

2003: 
Serangan ke atas Iraq bermula.Perang di Darfur bermula.Projek Genom Manusia selesai. Perang Congo Kedua berakhir dengan lebih daripada 5 juta mati.Liberia Kedua Perang Saudara berakhir.Space Shuttle Columbia dimusnahkan pada kemasukan semula.

2004: 
Pengeboman kereta api Madrid.Boxing Day Tsunami berlaku di Lautan Hindi.Revolusi Oren di Ukraine

2005:
 Intifada kedua berakhir.Sudan Kedua Perang Saudara berakhir.7/7 serangan ke atas London Underground.Tulip Revolusi di Kyrgyzstan.Taufan Katrina membunuh hampir 2000 orang di Teluk Mexico.80,000 terbunuh dalam gempa bumi di Kashmir.Protokol Kyoto berkuat kuasa. Mahmoud Ahmadinejad menjadi Presiden Iran

2006:
 Kebebasan Montenegro.Serangan kedua Lubnan. Pengeboman Mumbai.Ellen Johnson Sirleaf menjadi Presiden Liberia, dan dengan itu ketua wanita pertama dipilih Afrika negara.

2007: 
Tunjuk perasaan anti kerajaan di Myanmar dihancurkan oleh pemerintah junta .Kenaikan harga makanan dan krisis gadai janji subprima bantuan pencetus Kemelesetan Besar.

2008: 
Akhir Monarki di Nepal.Barack Obama dipilih Presiden Amerika Syarikat.Taufan Nargis membunuh 133,000 di Myanmar.Perang Gaza bermula. 2008 Ossetia Selatan perang.Kosovo mengisytiharkan kemerdekaan, reaksi bercampur-campur .
           
 2009: 
Perang Gaza berakhir; Gaza sekatan berterusan.Protes pilihan raya bermula pada Iran.Perang Chechen Kedua berakhir.Burj Khalifa di Dubai, pencakar langit tertinggi di dunia , selesai.Kemelesetan Besar secara rasmi berakhir.Kematian Penyanyi terkenal Michael Jackson pada 25/6/2009. 

2010s
  
2010: 
Satu gempa bumi magnitud 7.0 di Haiti membunuh 230,000.Banjir di Pakistan membunuh hampir 2,000 dan meninggalkan lebih kurang yang kehilangan tempat tinggal juta.Greece kegagalan membayar balik hutangnya , mencetuskan krisis hutang kerajaan di Eropah dan kebankrapan Ireland.Tumpahan minyak yang terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat berlaku di Teluk Mexico.Ketegangan meningkat antara Utara dan Korea Selatan, culimating di serang pulau Yeonpyeong .

Lain-lain